Hírek

Édesipari hírek

ENSZ: élelmezés és éghajlatváltozás

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete kiadta jelentését az éghajlatváltozás, elsivatagosodás, talajromlás, a fenntartható földgazdálkodás, az élelmezésbiztonság és az üvegházhatású gázok kibocsátása összefüggéseiről. A jelentés és a hozzá kapcsolódó összefoglalók és dokumentumok itt érhetők el: https://www.ipcc.ch/report/srccl/

...

Növekszik a kekszek piaca

A több mint ezer éves keksz a klímakrízisben is kitart Idén várhatóan négy százalékos forgalmi érték növekedéssel a körülbelül 28 ezer tonnás hazai kekszpiac is felült a nemzetközi „keksz-expresszre”, mert a globális kekszpiac forgalma évente

...

Agrárágazati szervezetek pályázat

A Bíráló Bizottság javaslata és Dr. Nagy István miniszter úr döntése alapján a Magyar Édességgyártók Szövetsége az Agrárminisztérium agrárágazati szervezetek számára 2019-ben kiírt pályázaton 700.000 Ft támogatást nyert el. Az összeget az európai szövetség, a Caobisco

...

CAOBISCO közgyűlés, Thun, Svájc

„Változó igények és változó lehetőségek az édességgyártásban.” AUTENTIKUSSÁG Megfigyelhető, hogy a cukormentesség fogyasztói igénye elhajlik egyfajta autentikus kívánalom felé, amely legfőképpen azt kívánja, hogy az édesség autentikus legyen: természetes összetevőket tartalmazzon, ne legyenek benne mesterséges

...

A Szövetség közgyűlése

Az Egyesület 2019. május 21-én tartotta első félévi közgyűlését. A közgyűlés jóváhagyta a 2018-as pénzügyi beszámolót, támogatta a Földművelésügyi Minisztériummal kötött stratégiai partnerségi megállapodás megkötését, és székhelyét a Dózsa György út 32. Budapest címre áthelyezte.

...

Egyre igényesebb a magyar édességvásárló

Az elmúlt évben a 2-3 százalékos növekedési várakozásokkal szemben 10%-kal nőtt az eladott húsvéti szezonális édességek értéke. Az édességgyártók idén további forgalomnövekedést várnak az édességek értékét tekintve, miközben az eladott édességek mennyisége változatlan lehet, mert

...

KockaCsoki Kávézó

Kávézót nyitott a a Kockacsoki, az autista fiatalokat is alkalmazó vállalkozás a Dózsa György úton. Gratulálunk! (Tegyen látogatást – KockaCsoki – Dózsa György út 32., Budapest 1071 / H-P 10:00 – 17:00) CIKK a cégről.

...

Németország élelmiszerstratégiája

Németország Mezőgazdasági Minisztériuma kiadta a cukor- só- és energiabevitel csökkentését célzó nemzeti stratégiáját, amelyben önkéntes vállalási rendszert a gyártók számára. A dokumentum elérhető a minisztérium (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft ) honlapján. Julia Klöckner miniszter-asszony

...

Afrika reménye: a gumiarábikum

Szinte mindenki evett, vagy kent magára, illetve a fogaira gumiarábikumot, aminek egyébként semmi köze az arabokhoz. A gumiarábikum az akácia fából kinyert mézgás, ásványokban és az ember számára hasznos baktériumokban gazdag anyag, amely feldolgozás után a legkülönbözőbb élelmiszerekbe kerül az üdítőitalokon át az édességekig, mert az élelmiszer textúráját kiválóan befolyásolja.

...

Mi fán terem a szaloncukor?

A Magyar Édességgyártók Szövetsége megbízásából készült kutatás szerint a hazai fogyasztók 86%-a tervez szaloncukrot vásárolni – mondta Sánta Sándor, a szövetség elnöke. Az ízek közötti versenyben a megkérdőjelezhetetlen elsőség a zselés szaloncukoré, amelyet a vásárlók

...

A cukorka reneszánsza

Újra növekszik a cukorkapiac, és a szűk esztendők után egyre több hazai vásárló enged meg magának egy kis édes örömöt. A fogyasztási trendeknek megfelelően egyedülálló újdonságok is megjelentek a gumi-és medvecukorka piacon, mint például a

...

CAOBISCO Éves közgyűlés 2018

A CAOBISCO, az Európai Édességgyártók Szövetsége 2018. június 14-15-én tartotta éves közgyűlését, melyen a MÉSZ-t megfigyelői státusszal az alelnök és a titkár képviselte. Beszámolók A közgyűlés a beszámolókat és a költségvetést elfogadta. Elnök A közgyűlés

...

A színek és az ízek kapcsolata

Az ízlelés sokkal bonyolultabb, mint ahogyan azt a legtöbben gondolnánk. Az íz csupán egy apró összetevője az ízérzékelésnek, rágás útján csak az 5 alap-ízt tudjuk megkülönböztetni, melyek az édes, savanyú, sós, keserű és umami. A

...

Tarolt a csokinyúl

A Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) bizakodó a magyar édességpiac kilátásai tekintetében. A Nielsen legfrissebb adatai szerint a tavalyi húsvéti szezonban 900 tonna csokoládéfigurát vittek haza a magyarok, ami 20%-os emelkedés 2016-hoz képest. Favoritnak a csokinyúl

...