2022 szaloncukor verseny

A Magyar Édességgyártók Szövetsége közreműködésével az Év Szaloncukra Verseny projekt gazdái, Kovács Ádám és Kovács Gergely 2022 november 24-én eredményt hirdettek:, a helyezettek listája itt található: https://azevszaloncukra.hu/nyertesek/2022

Az élelmiszerekre jellemző drágulásnál kisebb mértékben emelkedett 2022-ben a szaloncukor ára, és az édességgyártók arra számítanak, hogy a háztartásomként egykilós fogyasztás kis mértékben csökkenhet. A tapasztalat az, hogy a fogyasztók csak nehezen engednek a minőségből, ezért is számít a szövetség inkább a mennyiség mérséklődésére.

 A szaloncukorhoz használt alapanyagok órási mértékben drágultak, de mivel a szaloncukrokat jellemzően az év első felében legyártják, ez az idei szezont még nem teljesen érinti. A cukor ára például szeptemberben tonnánként 500-550 euró volt, az októberi példátlan áremelkedés következtében majdnem 1100 euróra drágult. Szintén duplázódott a főként a zselés szaloncukrokhoz használt glükózszirup ára is, de a többi alapanyag és a csomagolóanyagok ára is nagyot nőtt. A piacra kerülő szaloncukrok kétharmada a leginkább kedvelt zselés, a piac fennmaradó részén a kókuszos, a karamellás, a marcipános, a mogyorókrémes és az egyéb különlegességek osztoznak. Idén a sós karamell íz lett különösen népszerű, de – ahogyan az az Év Szaloncukra versenyből is látszik – az élményt adó különlegességek is előre törnek. 

A bio-, vegán-, organikus és funkcionális élelmiszerként is szolgáló szaloncukrok határozottabban kezdenek megjelenni a piacon.