Titán-dioxid állásfoglalás

Javasoljuk, hogy  az Európai Bizottság és a többi tagállam utasítsa el a tián-dioxid (E171) élelmiszeripari felhasználásának Franciaország által bejelentett betiltását, és az intézkedéseknek az egész EU-ra való kiterjesztését.

Franciaország fel kívánja függeszteni az E 171 adalékanyagot (titán-dioxid – TiO2) tartalmazó élelmiszerek forgalomba hozatalát és felhasználását.

A titán-dioxidot (E171) színezékként használják és a titánvasércből nyerik ki, ellenáll a hőnek, fénynek és a savnak, ezért nem emészthető. Általában drazsékban, rágógumikban, bevonatokban, csokoládékban alkalmazzák. A titán dioxid jelenleg a legenyhébb besorolás alatt van, ami teljesen veszélytelen, bármiféle határérték nélkül adagolható.

A titán-dioxid  ugyanúgy, mint a többi adalékanyag, átesett az 1333/2008 sz (EU) rendelet szerinti, valamint a 257/2011. sz (EU) rendelet által megszabott program értelmében végzett értékelésen. 2016-ban a European Food Safety Authority (EFSA) leszögezte, hogy nincs ok aggodalomra az E171 alkalmazásával kapcsolatban. Az említett állásfoglalást az EFSA 2018-ban, további tanulmányokkal alátámasztva, újra megerősítette. Mindazonáltal az EFSA követeli a gyártóktól, hogy végezzenek el egy újabb toxicitási vizsgálatot Ez a vizsgálat jelenleg folyamatban van és a záró jelentés 2020. májusában várható. Az EFSA nem rendelt el tiltást a titán-dioxidra.

Egy 2018-as francia kutatás alapján feltételezték azt először, hogy az egészségre káros hatása lehet ennek az adalékanyagnak

A titán-dioxid helyettesítésére például kalcium-karbonátot (C.I. 77220, E-170) lehet javasolni. A színezék lecserélése a többletköltség mellett átállási időt is igényel. A technológiaváltás költsége és időtartama élelmiszertípusonként eltérhet.  A helyettesítés az anyagtól és technológiától függően kb. az eredeti költség duplája. 2020 januárjáig 4 hónap sincs, ami a csomagolóanyagok kifuttatására is kevés.  Egy korlátozás a nagy cégeket  valószínűleg nem érintené váratlanul, de a KKV-k számára segítséget kell nyújtani a termékfejlesztésben, hogy rövid határidővel meg tudjanak felelni, ha jelentős korlátozó intézkedés születik. A színezékmentes kategória terjedése miatt egyébként a titán-dioxidot tartalmazó termékek aránya számos gyártónál csökkenő.

 A Magyar Édességgyártók Szövetségének tagjai nem kockáztatják a fogyasztók egészségét, de szeretnék tudni, hogy milyen szempontból minősítenék egészségre ártalmasnak a színezéket. A korlátozást vagy tiltást csak rendkívül alapos és minden kétséget kizáró indokok esetében tudjuk támogatni.