Edes tenyek

Minimum 25% kakaó

Minőségi csokoládé, valódi öröm

Minimum 25% kakaó

A minőségi csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóelemei a kakaómassza és a kakaóvaj. A csokoládék többsége 25-30% kakaót tartalmaz; sőt, némely csokoládé kakaótartalma 50-70% is lehet.

A növényi zsír nem egyenlő a kakaóvajjal

Említést kell tenni az üzletek polcain egyre gyakrabban előforduló kakaómasszából (tejbevonóból) készült csokoládékról is. A minőségi csokoládé legfontosabb alkotóeleme a kakaóvaj, amit azonban sajnos sok esetben olcsóbb, növényi zsírokkal helyettesítenek. Utóbbi sem vitamin tartalmában, sem íz élményben nem hasonlítható magas kakaótartalmú társaihoz.

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy valóban minőségi csokoládét veszünk le a boltok polcairól?

A legfontosabb a termékek címkéit figyelmesen átolvasni, azokból megtudjuk, milyen alapanyagból készült a termék! Ne vásároljunk olyan csokoládét, amelyben 20%-nál kevesebb kakaó található vagy bevonómasszából készült!

Valóban egészséges a csokoládé?

Igen, a minőségi csokoládénak számos, élettanilag kedvező hatása van: a csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert. Ma már bizonyított tény az is, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkentheti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lehet alacsonyabb. A csokoládé, frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően hangulatjavító, amit a köznyelvben boldogsághormonként ismerhetünk.

A kakaó és csokoládé helye a napi étrendben

Kakaóvaj

A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag. Fontos tulajdonsága, hogy 30°C-on kemény, míg 36,5°C-on (testhőmérsékleten) teljesen megolvad.

Kakaó, kakaópor

Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék, amely legalább 10% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell, hogy tartalmazzon.

A kakaópor és a csokoládé beiktatása az étrendbe növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét. Fontos elővigyázatosság, hogy ezeket az élvezeti cikkeket okosan és értelmesen kell alkalmazni, semmiképpen nem lehet egyetérteni a csokoládé mértéktelen fogyasztásával. A táplálkozásnál az ördög a mennyiségekben rejlik, a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés.

Arányos mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek, a csokoládé örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító táplálék, fogyasztása nem fenyeget az elhízás veszélyével, táplálkozás-élettani szempontból nem aggályos, sőt – a helyes táplálkozást megvalósító sokszínű élelmiszerválaszték kavalkádjába illesztve – előnyökkel is kecsegtet. A csokoládé könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat, számottevő energiát tartalmaz. Az étrend változatossága, más antioxidáns források (gyümölcs, zöldség stb.), továbbá a kiegyensúlyozott, egészséget szolgáló étrend összeállításához szükséges sokféle élelmiszer arányos felhasználása azonban változatlanul elsődleges szempont.

A különböző csokoládék 100 g-jának energiatartalma – összetételüktől függően – 2400–2600 kJ (570–620 kcal) között mozog, energiasűrűsége (a tömegegységre jutó energia mennyisége) meglehetősen nagy. Ezért a felhasznált energia azonnali pótlására, a fizikai teljesítőképesség aktuális erősítésére előnyösen alkalmazható, számításba véve kedvező emészthetőségét és tápanyagainak gyors felszívódását.

Táplálkozástudományi szempontból a több kakaómassza és kakaóvaj, az értékes fehérje, ásványi anyagok, valamint természetesen a cukrok, illetve keményítő adják meg a táplálkozás-élettani értékelés alapját a kakaóval készült termékeknél. Ehhez járulnak az ízanyagok, a szerves savak, a theobromin, a koffein és további olyan vegyületek, amelyek biológiai jelentőségét a közelmúltban ismerték fel, és amelyek kutatása ezekben a termékekben hónapról hónapra új eredményeket hoz.

Miért csokoládé?

Testhőmérsékleten olvad
Zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz (A, D)
Ásványi anyagokat tartalmaz (pl. réz)
Antioxidánsokat tartalmaz
Mérsékelten élénkítő hatású
Mi a különbség a csokoládé és a kakaós bevonó között?
Csokoládé Kakaós bevonó/kakaós tejbevonó
Olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14 % a zsírmentes kakaó szárazanyag. Kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag.
Összetevők:

  • cukor
  • tejpor
  • kakaómassza (kb. 50% kakaóvaj, 50% zsírmentes szárazanyag)
  • kakaóvaj
  • (kakaópor)
Összetevők:

  • cukor
  • tejpor
  • kakaópor
  • speciális növényi zsír

A kakaó tápértékének megismerése: A tudományos eredmények tették lehetővé a kakaóbab alkotóelemeinek elemzését. Az átlagos értékeket a következő táblázat mutatja be.

Összetevő Mennyisége, %
Kakaóvaj 44-46
Fehérje 11-14
Cellulóz 9
Keményítő 7-11
Csíra 2
Természetes színezék 4
Víz 8
Ásványi anyag 2,6
Theobromin 1,2-1,5
Cukrok 1
Koffein 0,2

(A nyers kakaóbab hozzávetőleges összetétele)

A kakópor és a tejcsokoládé ásványianyag-tartalma

Ásványi anyag Kakaópor/100 g Tejcsokoládé/100 g
Kálium 1500 mg 420 mg
Nátrium 950 mg 120 mg
Kalcium 130 mg 220 mg
Magnézium 520 mg 55 mg
Foszfor 660 mg 240 mg
Vas 10,5 mg 1,6 mg
Réz 3,9 mg 0,3 mg
Cink 6,9 mg 0,2 mg
Forrás: McCance and Widdoson’s The composition of foods 5th edn. 1991