Minőségi csokoládé, valódi öröm

Minimum 25% kakaó

Minimum 25% kakaó

A minőségi csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóelemei a kakaómassza és a kakaóvaj. A csokoládék többsége 25-30% kakaót tartalmaz; sőt, némely csokoládé kakaótartalma 50-70% is lehet.

A növényi zsír nem egyenlő a kakaóvajjal

Említést kell tenni az üzletek polcain egyre gyakrabban előforduló kakaómasszából (tejbevonóból) készült csokoládékról is. A minőségi csokoládé legfontosabb alkotóeleme a kakaóvaj, amit azonban sajnos sok esetben olcsóbb, növényi zsírokkal helyettesítenek. Utóbbi sem vitamin tartalmában, sem íz élményben nem hasonlítható magas kakaótartalmú társaihoz.

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy valóban minőségi csokoládét veszünk le a boltok polcairól?

A legfontosabb a termékek címkéit figyelmesen átolvasni, azokból megtudjuk, milyen alapanyagból készült a termék! Ne vásároljunk olyan csokoládét, amelyben 20%-nál kevesebb kakaó található vagy bevonómasszából készült!

Valóban egészséges a csokoládé?

Igen, a minőségi csokoládénak számos, élettanilag kedvező hatása van: a csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert. Ma már bizonyított tény az is, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkentheti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lehet alacsonyabb. A csokoládé, frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően hangulatjavító, amit a köznyelvben boldogsághormonként ismerhetünk.