Fekete és fehér

Mi a különbség a fekete és a fehér csokoládé között?

A csokoládé édes, barna, kellemesen olvad a szájban… A fehér csokoládé édes, vajszínű, kellemesen olvad a szájban… Tényleg csak a szín az egyetlen különbség a kétféle nyalánkság között? Nem minden arany, ami fénylik, és nem minden csoki csoki, amit annak gondolunk. Hogy is van ez?

A fehér csokoládé rokona, de nem „vérrokona” a „fekete” (vagy barna, keserű) csokoládénak. A legfőbb eltérés az összetevőik között található. Nézzük sorra, miben is!

A csokoládék között is tegyünk különbséget az étcsokoládé és a tejcsokoládé között

Az étcsokoládé cukor, kakaóvaj, kakaóoldat és esetleg a vanília keveréke. A tejcsokoládé esetében ehhez még hozzátesznek tejet vagy tejport. Ahhoz, hogy egy csokoládé kiérdemelje a “fekete” minősítést, legalább 43%-nyi kakaóból kell készülnie. Minél magasabb ez az arány, a csokoládé annál “keserűbb”. A fehér „csokoládéból” ezzel ellentétben hiányzik a kakaó, vagyis a szabvány szerint nem is nevezhető csokoládénak. Nemcsak a színe más, hanem a kakaó előnyös tulajdonságait sem élvezhetjük a fehér csemege fogyasztásakor.

Ez természetesen nem von le az értékéből semmit, azonban ez esetben is fontos odafigyelni a mértékletességre, hiszen a fehércsokoládé valamennyivel több energiát tartalmaz a keserű csokinál. A hozzáadott tejpor viszont nagyobb mennyiségű kalciumbevitelt tesz lehetővé (270 mg-ot egy táblában), amely a tejcsokoládéra szintén igaz. Kalciumpótlásra, -kiegészítésre természetesen továbbra is a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása a legmegfelelőbb megoldás.

Tej- vagy tejportartalmánál fogva a fehércsokoládé koleszterint is tartalmaz, a jó minőségű étcsokoládé viszont nem, így ezáltal is védi a szívünk és érrendszerünk épségét, egészségét.
A fehércsokoládét ugyanúgy fel lehet használni édességek készítésére:

  • mártogathatunk bele friss idénygyümölcsöket,
  • zabpelyhes kekszet,
  • díszíthetjük vele a gyümölcsös túrótortát
  • ízesíthetjük vele teljes kiőrlésű lisztből készült muffint és a sor még hosszan folytatható.

Minden, ami szem-, szájnak ingere és csokoládéból, csokoládéval elkészíthető, az a legtöbb esetben fehércsokoládéval is elképzelhető, megvásárolható. Természetesen, ha egy igazán sűrű, krémes és aranybarna forró csokoládéra vagy testet-lelket melengető kakaóra éhezünk, nehezen helyettesíthetjük a fehér „rokonával”. A fehércsoki viszont változatosabbá, különlegesebbé teheti a desszerteket, akár a jégkrémeket is.

Ha szeretnénk az élvezetek mellett az egészségünkre is áldozni, válasszuk az étcsokoládét és elégedjünk meg alkalmanként csupán néhány kockával. Sokan idegenkednek a keserűbb ízétől, azonban a csokoládéval összefüggésben említett és sokat kutatott jótékony összetevők az étcsokoládéban koncentráltabb formában találhatóak meg benne, valamint kevesebb cukrot, ezáltal kevesebb energiát tartalmaz.

Édes érdekességek

Egy jó keserűcsokoládéhoz ugyanúgy szelektálják a kakaókat, mint jó borhoz a szőlőt, s közel annyi különböző aromamolekula is van benne, mint egy jó vörösborban. Hasonló kóstolási tapasztalat szükséges ahhoz is, ha valaki igazán jó csokoládészakértő szeretne lenni.
A csokoládé a kozmetikában is nagyon hasznos: fehérjéi élénkítik a bőr mikrokeringését, polifenoljai pedig segítenek a ráncok elleni harcban. Egyre népszerűbb kényeztető, bőrszépítő masszázsok, krémek alapanyagaként.
A csokoládé alapanyagát, a kakaót évszázadok óta misztikus varázsszerként tisztelik, gyógyszerként épp úgy használták, mint fizetőeszközként.

Schmidt Judit