Csokoládé az aktív életmódot folytatóknak

Testedzés közben, különösen az állóképességet igénylő tevékenységek során jelentősen növelhető a teljesítmény, ha megfelelő mennyiségű szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére a megfelelő időben. Sok sportoló szívesen fogyaszt kekszet, süteményt és édességet energiakészleteinek feltöltéséhez, különösen edzés és versenyek alkalmával, amikor főtt étel fogyasztására nincsen mód.

A szénhidrátok, melyeket a szervezetben az izmok és a máj glikogén formában tárol, elengedhetetlenek a fizikai tevékenységhez. A szénhidrátok a mozgás intenzitásának arányában könnyen alakulnak át energiává.

A szénhidrátok és a zsírok egyaránt oxigén felhasználásával bontódnak le. Ezt a folyamatot aerob anyagcserének nevezik. Amikor nem állrendelkezésre oxigén, akkor a szénhidrátok a kevésbé hatékony anaerob anyagcsere révén alakulnak át energiává. A zsírok ilyen módon nem képesek energiát szolgáltatni. Az anaerob anyagcsere csak rövid távon érvényesülhet, mivel a folyamat során tejsav képződik, melynek felszaporodása az izmok gyors kimerüléséhez vezet. Ezért a testmozgás során olyan ritmust kell felvenni, amivel az aerob anyagcsere még lépést tud tartani.