Csokoládé: a hölgyeknek boldogság, az uraknak energia

A www.edestenyek.hu oldalon publikált felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett nők és férfiak közel kétharmada rendszeresen, azaz hetente több alkalommal fogyaszt csokoládéféleségeket, habár az étek kedveltségének okaiban eltér a két nem véleménye. Több nő, mint férfi (nő: 80%, ffi.: 73%) kedveli a csokoládét íze miatt, és a nők számára fontosabb a csokoládé kedélyállapot javító hatása, mint a férfiaknak. A gyengébb nem képviselő közül többen nyilatkozták azt, hogy a csokoládé „fogyasztása örömet okoz” számukra (nő: 50%, ffi.: 38%), és leginkább a hölgyekre jellemző az is (nő: 53%, ffi.: 38%), hogy bánatukban egy falatka csokoládéval vigasztalódnak.

Ezen tények ismeretében talán nem meglepő, de mindenképpen érdekesség az, hogy élettani hatásai közül a csokoládé boldogsághormon (endorfin) termelő hatását a hölgyek fontosabbnak (nő: 80%, ffi.: 67%) tartják, mint a férfiak. Az erősebb nem képviselői ugyanakkor fontosabbnak tekintik (nő: 27%, ffi.: 35%) a csokoládé fizikai teljesítőképesség növelő hatását, mint a hölgyek. A hölgyek tehát boldogságot a férfiak pedig energiát nyernek a csokoládéból, de két nem képviselői egyformán fontosnak ítélik ezen édességek szellemi teljesítőképesség, vérnyomáscsökkentő valamint immunrendszer erősítő hatását is.

„A csokoládék kedveltségéhez hozzájárul széles ízválasztékuk is. Talán nincs még egy olyan élelmiszer, amely ilyen sok különböző ízben és kiszerelésben lenne kapható.” – mondja Halbritter Mátyás, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

A felmérésben megkérdezett nők és férfiak 77 százaléka a csokoládét leginkább az íze miatt fogyasztja. Az „íz-sorrendet” mindkét nem esetében a mogyorós / mandulás (44%), a marcipános (40%) valamint a mogyorókrémes (29%) ízesítés vezeti. A nők és a férfiak íz preferenciájában eltérés viszont az, hogy az alkoholos ízesítésű (nő: 24%, ffi.: 30%) valamint a kókuszos (nő: 17%, ffi.: 23%) csokoládékat több férfi, míg az epres (nő: 26%, ffi.: 21%) és a joghurtos (nő: 23%, ffi.: 17%) ízesítésű csokoládékat több hölgy részesíti előnyben.

A felmérésben megkérdezett nők és férfiak véleménye viszont egyöntetű a csokoládé fajták tekintetében. A megkérdezettek a tejcsokoládét (78%) és az étcsokoládét (40%) fogyasztják a legszívesebben, a fehér csokoládét viszont nagyobb arányban (nő: 26%, ffi.: 33%) kedvelik a férfiak, mint a nők.

Ezeket a csokoládé fajtákat a két nem képviselői a leggyakrabban táblás (64%) és szeletes (30%) kiszerelésben vásárolják meg, míg az ínyencségnek számító bon-bonokat (2,3%), csoki drazsét (1,7%) és pralinékat (1,5%) elsősorban alkalmakra választják.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége és a STOP.hu közös felméréséből kiderül az is, hogy kedvenc csokoládéját a megkérdezett férfiak és nők 84 százaléka bármikor, akár nassolás gyanánt is, 42 százaléka pedig étkezések után, desszertként, 18 százaléka ünnepekkor, míg 16 százaléka a vizsgák előtt, a koncentrálóképesség javítása céljából fogyasztja.