A csokoládé táplálkozástudományi szempontból

A csokoládék között megkülönböztetünk táblás-, üreges-, ét-, és tejcsokoládét. Mind az étcsokoládé, mind a tejcsokoládé lehet ízesített (pl. kávéőrleménnyel), vagy dúsított. A dúsításra általában mogyorót, mandulát, mazsolát, aszalt gyümölcsöket használnak. A töltött csokoládék tölteléke lehet a fondant, a nugát.

A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvakban (mandula, mogyoró) található számos ásványi anyag, vitamin, telítetlen zsírsav és rost mind fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Gazdag B1-, B2-, B6- és E-vitaminban, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumot, káliumot, kalciumot és rezet tartalmaznak számottevő mennyiségben. A B-vitaminok létfontosságúak az idegrendszer működésének biztosításához. Az E-vitamin hatékony antioxidáns (szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben), és kedvező hatása van az immunrendszerre. A réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A mogyoró és a kakaó egyaránt jó rézforrásnak számít. Az olajos magvak ezen értékes anyagok mellett jelentős mennyiségű élelmi rostot is tartalmaznak.

A kakaópor és a csokoládé beiktatása az étrendbe növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét a szervezetbe. Azonban az étrend változatossága, más antioxidáns források biztosítása (gyümölcs, zöldség stb.), vagyis sokféle élelmiszer arányos felhasználása továbbra is elsődleges szempont a kiegyensúlyozott, egészséget szolgáló étrend összeállításában.

Az élvezeti cikkeket okosan és értelmesen kell alkalmazni, semmiképpen nem lehet egyetérteni a csokoládé mértéktelen fogyasztásával. A táplálkozásnál az ördög a minőségen kívül a mennyiségekben rejlik: a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés. Arányos mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek – például a csokoládé – fogyasztása nem fenyeget az elhízás veszélyével. Sőt – a helyes táplálkozást megvalósító sokszínű élelmiszerválaszték kavalkádjába illesztve – előnyökkel is kecsegtetnek. A csokoládé könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat, számottevő energiát tartalmaz viszonylag kis térfogatban, tömegben, ezért ezek gyors pótlására is alkalmas, katasztrófa helyzetekben akár életmentő lehet.