Gratulálunk 30 éves Tutti tagvállalatunknak

Hír dátuma: 
2016, április 11
Kép: 

Prohászka Ottót és kollégáit Szövetségünk elnöke személyesen köszöntötte a cég 30 éves születésnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

sajtotajekoztato


 

 

Tutti növekedés: 30%-os exportbővüléssel ünnepel a 30 éves társaság

 

Múlt és jelen: a fagylaltportól a speciális igényeket kielégítő élelmiszerfejlesztésekig

Az idén 30 éves Tutti Élelmiszeripari Kft. az elmúlt 3 évben évente 30%-os exportnövekedést ért el, és ma már az egymilliárdos magyar exportőrök táborát erősíti. A cég a legnagyobb holland kakaópor forgalmazó Magyarországon, árbevételének 1/3-át a kakaós termékek teszik ki. Az 1986-ban, saját fagylaltpor szabadalommal indult vállalkozás hazánkban a mai napig piacvezető ezen a területen. A Tutti fagylaltporokból 30 év alatt hozzávetőleg 2 milliárd fagylaltgombóc készült, amit ha sorba állítanánk, 2,5-szer körbeérné a Földet. Jelenleg a speciális táplálkozási igények kielégítése érdekében többek között laktózmentes fagylaltporokat, paleo italporokat és csökkentett szénhidráttartalmú cukrászipari alapanyagokat fejlesztenek.

 

 

Harminc év, harminc százalékos exportbővülés

A cég az elmúlt évtizedben – a hazai értékesítésen és a réspiaci igények kielégítésén túl – az export piacok irányába indult el. Európa mellett kiemelten fontos célpont a Közel-Kelet, ahová idén várhatóan 30-35 kamion Tutti termék jut el (pl. cappuccino, jegeskávé, kávéspecialitások, forró csokoládék és fagylaltporok). A folyamatban lévő beszállítói tárgyalások alapján a vállalat ebben az évben is 30%-os exportbővüléssel és újabb célországokkal számol.

tutti_export

 

Tutti terméksikerek itthon és a nagyvilágban

A Tutti Kft. elsősorban kényelmi élelmiszereket fejleszt és gyárt, amelyből három kiemelt terméke a holland kakaópor, a jegeskávé és a társaság létrejöttének kiindulópontja: a fagylaltpor.

A szakmai berkekben „Fagylaltkirályként” is emlegetett tulajdonos-ügyvezető, Prohászka Ottó nevéhez fűződik a fagylaltpor magyarországi szabadalmaztatása. 1986-ban – az akkor még gmk-ként működő 8 fős vállalkozásban – gyártottak elsőként olyan minőségű fagylaltport Magyarországon, amellyel megalapozták a cukrászipar egyik alapelemének hazai elterjedését, és ma már a cukrászdák és édesipari megrendelők nagy része az ország minden pontjáról tőlük szerzi be a (jelenleg 59 ízben kapható) alapanyagot. A trendeket követő – vagy éppen diktáló –, mindig megújuló fejlesztéseik „Az év fagylaltja” versenyeken 2002-től számtalan díjjal jutalmazták a cég újdonságait és például Curaçao-szigetét több mint tíz évig ők látták el fagyiporral.

A cég által gyártott kakaópor termékeinek összforgalma (saját márkás és TUTTI brand termékek együttesen) a kiskereskedelemben az elmúlt 3 évben megduplázódott. A TUTTI Holland Kakaópor közel harminc éve szinte minden háztartásban fellelhető, tavaly közel 700 tonna került ki az üzemből. A prémium kategóriás eredeti termék ismertségét legjobban az bizonyítja, hogy 2014-ben már hamisították is.

A diszkontláncokon kívül a legtöbb hiper- és szupermarket áruházlánc sajátmárkás instant kakaóját a rábapatonai vállalat gyártja, amelyből tavaly 1 000 tonnát értékesítettek, és jelen vannak a gasztro szegmensben is. Az összes instant kakaó-értékesítés értékben 2010-15 között közel 50%-kal emelkedett.

A hazai kiskereskedelemben elsőként jelent meg 2002-ben a TUTTI Jegeskávé, amely 2015-ben elnyerte a Superior Taste Award legrangosabb, háromcsillagos nemzetközi díjat. A díjnak köszönhetően újabb lehetőségek nyíltak a nyugat-európai piacokon és a cég beszállítói lehetőséget kapott például a belga Bidvest élelmiszerláncba is. A cég jegeskávéinak értékesítése tavaly 45%-kal nőtt 2014-hez képest, az elmúlt 5 évben pedig 81%-ot.

 

A magyar minőségi élelmiszerpiac jövője – Tutti szemmel

A társaságot a kezdetektől a termékkutatás és az élelmiszertudomány legújabb eredményeinek alkalmazása jellemzi. Prohászka Andrea cégvezető elmondta: „Az élelmiszerek feldolgozottság-foka egyre magasabb és megnőtt az igény az egészséges, valamint a speciális táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek iránt. Ezért a laborunkban a meglévő (-mentes és -csökkentett) változatok mellett folyamatosan zajlanak újabb és újabb fejlesztések.”

 

Győr-Moson-Sopron megye hídfőállása

A megyében, hasonló időben indult élelmiszeripari vállalkozások többsége nem tudott talpon maradni. Nehéz ma jó magyar alapanyagot beszerezni, tartani vagy emelni a minőségi szintet. A saját erőből létrejött cégnél a rugalmas alkalmazkodóképességben és az etikus üzleti magatartásban hisznek. Ezek mellett a folyamatos innovációnak, a termék- és informatikai fejlesztéseiknek is köszönhető, hogy ma már nem csupán a régió egyik legnagyobbja, de a hazai élelmiszeripar meghatározó és elismert vállalkozása is a Tutti. „Célunk továbbra is az, hogy a legmagasabb élvezeti értéket nyújtó termékeket állítsuk elő, a lehető legkevesebb környezetre és szervezetre káros anyagból és technológiával, mindezt megfizethető áron. Ehhez méltóan kutatunk, fejlesztünk töretlenül.” – tette hozzá Prohászka Ottó tulajdonos-ügyvezető.

 

Tutti Élelmiszeripari Kft. (www.tutti.hu):

tutti_csoportkepA 100%-ban magyar tulajdonú társaságot Prohászka Ottó vezetésével négy magánszemély alapította 1986-ban, majd a poralapú élelmiszerek fejlesztésével, gyártásával, csomagolásával foglalkozó cég 1992-ben kft.-vé alakult. Magyarországon elsőként a Tutti szabadalmaztatott és gyártott fagylaltporokat. A folyamatos innovációnak, valamint a termék- és informatikai fejlesztéseiknek köszönhetően ma már a hazai élelmiszeripar meghatározó és elismert vállalkozása. Az egészséges életmódba integrálható, elsősorban kényelmi termékeket (holland kakaóporokat, instant italporokat, kávéspecialitásokat, kávékrémporokat, italautomata töltőanyagokat, cukrászati alapanyagokat, vitamintablettákat és táplálék-kiegészítőket) előállító középvállalatot a termékkutatás, új eljárások bevezetése és az élelmiszertudomány legújabb eredményeinek alkalmazása jellemzi. A legtöbb nagy áruházlánc számára sajátmárkás termékek bérgyártása is a 7 000 m2 beépített területen, a Győr-Moson-Sopron megyei Rábapatonán zajlik. A közel 100 főt foglalkoztató vállalkozás számos fogyasztói és szakmai díjjal büszkélkedhet, mint például a TUTTI Jegeskávé italpor által 2015-ben elnyert nemzetközi Superior Taste Award háromcsillagos elismerés.

 

 

 

 

Tse Grace

 

Tab